top of page

De Vijf Elementen: Wǔ Xíng

Bijgewerkt op: 13 jul. 2023


Acupunctuur vijf elementen
Acupunctuur: de Vijf Elementen.
Een kijkje in de keuken van de acupuncturist deel 2: De Vijf elementen: Wǔ Xíng.

Een belangrijk principe in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de leer van de vijf elementen of ook wel vijf fasen genoemd: Wǔ Xíng. Wǔ betekent 'vijf' en Xíng ‘lopen’ of ‘bewegen’. Het uitgangspunt is, net zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blog over Yīn en Yáng, dat ook hier alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens.


Vijf seizoenen

Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf seizoenen. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. De verbinding tussen de seizoenen en de elementen is als volgt:

  • Hout = Lente Yáng: geboorte en groei, de natuur wordt wakker, de energie is naar buiten gericht.

  • Vuur = Zomer Yáng: het bereiken van maximale groei, de natuur staat in volle bloei, explosieve energie.

  • Aarde = Nazomer Zowel Yīn als Yáng: evenwicht, neutraliteit en harmonie, de oogsttijd, de natuur beleeft een laatste bloeitijd maar bereidt zich ook voor op de inkeer van de herfst, balancerende energie.

  • Metaal = Herfst Yīn: afname en natuurlijk verval, de energie van de natuur is naar binnen gericht.

  • Water = Winter Yīn: diepste rustfase van de natuur, geconcentreerde energie.

Organen

Behalve met de seizoenen corresponderen de elementen ook met de organen in het lichaam.

Deze Nederlandse uitdrukkingen lijken rechtstreeks ontleend te zijn aan de Chinese elementenleer. Hoe passen de organen nu in de elementenleer?

Een voorbeeld: iemand met een ochtendhumeur komt ’s ochtends moeizaam op gang en is dan snel prikkelbaar. De energie van de ochtend hoort bij het element Hout. De emotie die bij Hout hoort, is boosheid. Het orgaan dat daarbij hoort is de Lever. Door de energie van de Lever te stimuleren herstelt het evenwicht en neemt de levensenergie toe. Het ochtendhumeur verdwijnt omdat het opstaan geen moeite meer kost. De kans is groot dat daardoor de kijk op het leven ook blijmoediger wordt. Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is de Lever een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Hij is verantwoordelijk voor de planning en organisatie in het lichaam. Verstoringen van de leverenergie hebben een grote invloed op ons leven. Immers, emoties als woede en irritatie verminderen danig onze levensvreugde. Om deze reden is het belangrijk altijd met aandacht het functioneren van de Lever onderzoeken.


Evenwicht Deze vijf elementen hebben allemaal onderlinge relaties met elkaar. Je ziet deze fasen allemaal bewegen en veranderen in een cyclus. Elke verandering van de natuurlijke cyclus binnen of buiten het lichaam roept een reactie op. Die reactie is bedoeld om het evenwicht te herstellen. Verschijnselen als voorjaarsmoeheid en winterdepressie zijn het gevolg van verstoringen in de natuurlijke cyclus. De vijf elementen zien we ook terug in emoties, smaken, kleuren, klimaten, enzovoort.

Ik vind de Wǔ Xíng een heel fijn uitgangspunt bij de diagnostiek (pols-, tong- en buikpalpatie).

Ook behoefte om je natuurlijke evenwicht te herstellen? Wees welkom in mijn acupunctuurpraktijk.


Jessica van Dijk-Ruhé

Jessica's acupunctuur


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page