top of page

Winterdip? 5 Gezonde tips om krachtig de winter door te komen!

Warme voeten
Benut de winterperiode voor versterking van lichaam en geest.

De winterperiode biedt de perfecte gelegenheid om zorg te dragen voor je welzijn en je voor te bereiden op een energiek voorjaar. Ontdek in deze Blog 5 gezonde & praktische wintertips om jouw lichaam en geest te versterken!


1.Hou je voeten warm Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn warme voeten essentieel om verkoudheid en griep te voorkomen. Masseer je voeten voor het slapengaan met warme sesamolie, eventueel met een paar druppels lavendelolie voor ontspanning en een aangename geur. Dit bevordert niet alleen een goede nachtrust maar versterkt ook je weerstand. Ook een extra paar lekkere dikke sokken dragen als je in rust bent en een warmtebron aan het voeteneinde in bed kan hieraan bijdragen.

2. Eet verwarmende voeding Volgens de Chinese Geneeskunde heeft ons lichaam zowel warme als koude voeding nodig. In de winter is het aan te raden om vooral warme voeding te kiezen. Warm in de zin van hogere temperatuur zoals havermoutpap of een soepje in plaats van een koud ontbijt zoals yoghurt of kwark. Maar ook energetisch warme voedingsmiddelen; voeg bijvoorbeeld verwarmende specerijen zoals kaneel, kurkuma, gember en kruidnagel toe aan je maaltijden. Geniet van warme maaltijdsoepen met oranje groenten zoals zoete aardappel en pompoen. En heel simpel, voeg steeds een schijfje gember toe aan je theewater.

3. Innerlijk reflecteren

Terwijl de natuur in ruststand gaat en bomen hun bladeren verliezen, kunnen wij ons voorbereiden op het komende groeiseizoen. In plaats van een winterslaap, kunnen we de winter benutten om naar binnen te keren. Door meer rust in te bouwen en langer te slapen, geven we ons lichaam de kans zich optimaal voor te bereiden op het aanstaande groeiproces in de lente.


4. Balans in Water Volgens de Chinese Geneeskunde domineert in de winter het element Water. Een disbalans in het Water kan o.a. leiden tot vermoeidheid, spierspanning, stemmingswisselingen en blaasontstekingen. Het gebrek aan daglicht in de winter kan ook bijdragen aan depressies. Neem deze winter de tijd om zorgvuldig met je energie om te gaan. Zeg vaker 'nee' als je geen energie hebt, neem een warme douche en blijf lekker wat langer in bed liggen met een boek. Zelfzorg is van groot belang voor een gezonde balans.


5. Plan een acupunctuurbehandeling in

Als je last hebt van fysieke of mentale winterklachten die maar niet verdwijnen, kan acupunctuur een doeltreffende oplossing zijn. Door de oorzaak op te sporen en direct op de kern te behandelen, biedt acupunctuur effectieve verlichting. Het is ook preventief effectief, waardoor je in de lente minder vatbaar bent voor ziekten. Regelmatige acupunctuurbehandelingen in het winterseizoen zorgen voor een optimale energiebalans en verminderen de kans op bijvoorbeeld hooikoorts in het pollenseizoen.


Ervaar het zelf en maak deze winter nog een afspraak!


Jessica van Dijk-Ruhé

Jessica's acupunctuur

Meer weten: acupunctuur.nl45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page