top of page

Acupunctuur bij spijsverteringsklachten.

Van buikpijn naar buikfijn

Maag- en darmklachten komen erg vaak voor, maar liefst één op de vijf mensen heeft hier regelmatig last van. Als jij ook tot deze groep behoort, dan weet je hoe vervelend dat kan zijn en hoe het je leven kan beïnvloeden.

Buikpijn

De maag en darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringssysteem en door overgevoeligheid voor bepaald voedsel, ongezond eten, roken, alcoholgebruik of door een van de vele andere oorzaken, kun je maag- of darmklachten ervaren. Wist je dat acupunctuur in veel gevallen goed kan helpen om hiervan af te komen?


Prikkelbare of spastische darm Een veelvoorkomende kwaal is de prikkelbare of spastische darm (PDS). In je dikke darm zitten zenuwen die ervoor zorgen dat de spieren van je darmen samentrekken, zodat voedselresten door je darmen worden vervoerd. Als je last hebt van een prikkelbare darm, dan zijn deze zenuwen overgevoelig voor bepaalde etenswaren. Heb je daarbij ook krampen, dan wordt dat een spastische darm genoemd. Meestal krijg je na het eten van specifieke producten de volgende symptomen; een opgeblazen gevoel, diarree (of juist obstipatie), winderigheid en buikpijn. Niet iedereen die kampt met een prikkelbare of spastische darm krijgt overigens last van dezelfde voedingsmiddelen, dit verschilt per persoon.

Brandend maagzuur, maagpijn en een opgeblazen gevoel Ook van je maag kun je flink last hebben, bijvoorbeeld als je brandend maagzuur hebt. Meestal ligt de oorzaak van deze kwaal bij te veel of onregelmatig eten. Maar ook alcoholgebruik, veel koud voedsel en roken belemmeren een optimale werking van je maag. Misselijkheid, maagpijn, oprispingen en een opgeblazen gevoel zijn andere maagklachten die vaak voorkomen.

Acupunctuur brengt balans in de spijsvertering Maag- en darmklachten zijn goed te behandelen met acupunctuur. Naast het opheffen van lokale energieblokkades in je maag of darmen, zal de acupuncturist zich focussen op het goed functioneren van je spijsvertering. De energie van de spijsvertering moet, volgens de Chinese Geneeskunde, naar beneden gericht zijn. Bij verstoringen in de energiebalans stijgt deze energie. Acupunctuur zorgt ervoor dat alles weer de goede richting op gaat en dat er balans in het systeem komt.

Zodra de richting van de Qi weer de goede kant op gaat, merk je al snel dat klachten als oprispingen, brandend maagzuur en misselijkheid afnemen. Soms kan ik de behandeling aanvullen met voedingsadviezen, massage of een moxa behandeling voor thuis om de werking van de maag en darmen te ondersteunen.


Tijd voor je buik

Kamp je regelmatig rond met maag- en darmklachten? Neem gerust contact op en wie weet zie ik je binnenkort in mijn acupunctuurpraktijk!


Jessica's acupunctuur

Jessica van Dijk-Ruhé


Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


bottom of page