top of page

Acupunctuur bij verkoudheid: Het stimuleren van Qi voor een sterkere weerstand


Acupunctuur kan weerstand verhogen
Prikkel je herstel met acupunctuur.

Verkoudheid is een veelvoorkomende aandoening die vooral tijdens deze koudere seizoenen veel mensen treft. Hoewel er geen directe remedie is voor verkoudheid, kan acupunctuur een effectieve aanvullende behandeling zijn. Acupunctuur, een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), richt zich op het stimuleren van de lichaamsenergie, bekend als Qi, om de weerstand te versterken en de symptomen van verkoudheid te verminderen. In dit blogartikel zullen we de begrippen Qi, Wei Qi en Zheng Qi verkennen en begrijpen hoe acupunctuur kan helpen bij verkoudheid.


Qi: "Levensenergie" Volgens de principes van de TCM is Qi de levensenergie die door het lichaam stroomt en essentieel is voor het behoud van gezondheid. Qi is verantwoordelijk voor de functies van de organen, het reguleren van de bloedcirculatie en het versterken van het immuunsysteem. Een goede doorstroming en balans van Qi zijn van cruciaal belang voor een optimale gezondheid.


Weerstand en Wei Qi: Weerstand verwijst naar het vermogen van het lichaam om ziekteverwekkers te bestrijden en gezond te blijven. Volgens de TCM is een sterk immuunsysteem afhankelijk van de kwaliteit en kwantiteit van Wei Qi, ook bekend als defensieve Qi. Wei Qi beschermt het lichaam tegen externe factoren zoals virussen en bacteriën. Wanneer de Wei Qi verzwakt is, kan het lichaam vatbaarder worden voor verkoudheden en andere ziekten.


Zheng Qi: De juiste energiebalans

Zheng Qi verwijst naar de vitale energie die het lichaam beschermt en in evenwicht houdt. Het vertegenwoordigt de algehele gezondheidstoestand en weerstand van een persoon. Een goede Zheng Qi zorgt ervoor dat het lichaam efficiënt functioneert en zichzelf kan genezen. Verkoudheid treedt vaak op wanneer Zheng Qi uit balans is en het lichaam niet in staat is om ziekteverwekkers effectief te bestrijden.


Acupunctuur en verkoudheid: Acupunctuur maakt gebruik van fijne naalden die op specifieke punten in het lichaam worden geplaatst om de stroom van Qi te beïnvloeden. Bij verkoudheid kan acupunctuur de energiebalans herstellen, de weerstand versterken en symptomen verminderen. Door specifieke acupunctuurpunten te stimuleren, kan de doorstroming van Qi worden verbeterd, het immuunsysteem worden versterkt, ontstekingen worden verminderd zodat de ziekteverwekkers sneller opgeruimd kunnen worden en de symptomen van verkoudheid verminderen.


Het bevorderen van een gezonde energiebalans, Wei Qi en Zheng Qi, speelt een essentiële rol bij het behoud van een optimale gezondheid en het verminderen van de vatbaarheid voor verkoudheid en andere ziekten.


Zelf doen: Acupressuur Bij het stimuleren van deze acupressuurpunten is het belangrijk om een gematigde druk uit te oefenen en langzaam en diep te ademen. Elk individu is anders, dus het kan zijn dat bepaalde punten effectiever voor je zijn dan andere. Bij verkoudheid kunnen de volgende acupressuurpunten verlichting bieden (minstens 3 x per dag 30 sec. per punt):

1. Dazhui (DU-14): Dit punt bevindt zich op de middenlijn van je achterkant, tussen de schouderbladen. Druk voorzichtig op dit punt om de immuniteit te versterken.

2. Yingxiang (LI-20): Deze punten bevinden zich aan weerszijden van je neusvleugels, net buiten de neus. Masseer deze punten met je duimen om sinuscongestie en een verstopte neus te verlichten.

3. Fengchi (GB-20): Deze punten bevinden zich aan de basis van je schedel, in de holtes aan weerszijden van de nek. Oefen lichte druk uit op deze punten om hoofdpijn, sinuscongestie en keelpijn te verminderen.

4. Hegu (LI-4): Dit punt bevindt zich tussen je duim en wijsvinger, in de web van je hand. Masseer dit punt met je duim en wijsvinger van je andere hand om de weerstand tegen verkoudheid te verhogen en sinuscongestie te verminderen.

5. Zusanli (ST-36): Dit punt bevindt zich net onder de buitenste knie, ongeveer vier vingerbreedtes onder de knieschijf. Oefen druk uit op dit punt om het immuunsysteem te versterken en vermoeidheid te verminderen. Dit punt behandelen met moxa levert uitstekende resultaten op! (Ik kan je laten zien hoe dit moet en heb altijd moxa sticks op voorraad).

Let op: Hoewel acupunctuur veel voordelen kan bieden, is het belangrijk om te onthouden dat dit blogartikel geen medisch advies vervangt. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voordat je een nieuwe behandeling ondergaat.


Jessica van Dijk-Ruhé

Jessica's Acupunctuur


Recente blogposts

Alles weergeven

OPENINGSTIJDEN MEI 2024

Aangepaste Openingstijden INTERFYSIO Leefstijl Centrum Beverwijk in de maand Mei 2024.

Comments


bottom of page