top of page

Acupunctuur bij vermoeidheidsklachten.

moe
Een verfrissende boost voor het staartje van de winter.

Vermoeidheid, een veelvoorkomend obstakel in ons hectische leven, kan een aanzienlijke tol eisen van onze energiereserves. In mijn eerdere blogs heb ik uitgebreid geschreven over de fundamenten van acupunctuur en hoe deze oude Chinese geneeswijze de energiebalans in ons lichaam herstelt. (Zie: Acupunctuur: Preventieve Gezondheid en Welzijn).

Yin-Yang balans Acupunctuur richt zich op het herstellen van de harmonie tussen de twee essentiële krachten in het lichaam: yin en yang. Yin vertegenwoordigt in grote lijnen rust, koelte en vrouwelijke energie, terwijl yang staat voor activiteit, warmte en mannelijke energie. Een disbalans tussen deze krachten kan leiden tot vermoeidheidsklachten en andere gezondheidsproblemen. Vermoeidheid wordt vaak gezien als een relatieve "leegte," maar de oorzaak kan ook een stagnatie zijn. Als acupuncturist is het mijn taak om de disbalans te identificeren en het behandelplan daarop af te stemmen.

De Chinese Geneeskunde biedt niet alleen verlichting bij vermoeidheid maar ook waardevolle inzichten en tips om deze balans te behouden. TCM (Traditional Chinese Medicine) biedt specifieke tips om zowel yin als yang in evenwicht te brengen. Balans tussen yin en yang kan worden gekoesterd door middel van aangepaste voeding, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en balancerende beweegvormen zoals Tai Chi en Qi Gong. In de toekomst zal ik hier vast nog meerdere blogs aan wijden ;-).

Herfst en Winter: Seizoenen van rust en herstel In de herfst en winter ervaren velen van ons een toename van vermoeidheid. Volgens de principes van de traditionele Chinese geneeskunde zijn deze seizoenen gerelateerd aan de yin-energie, wat betekent dat het tijd is voor rust en herstel. Tijdens de consulten in deze seizoenen houd ik rekening met de yin-kwaliteiten van de herfst en winter. Op dit moment zitten we in het staartje van de winter, vanuit de rust weer op weg naar het voorjaar. Er is van alles gaande op de achtergrond, voor ons nu nog onttrokken voor het blote oog. Wanneer straks het element Hout in haar kracht komt, is de overgang naar het voorjaar ingezet en barst het leven in volle groei en bloei los. Dat kost energie, heel veel energie. Deze energie moeten we opgedaan hebben in de voorgaande winterperiode. Wanneer je het gevoel hebt dat je op dit moment uitgeput en krachteloos bent, is het écht tijd om op de rem te trappen, goed voor jezelf te zorgen en in je kracht te komen voor een nieuwe start van dit jaar. Acupunctuurbehandelingen kunnen je hier heel goed bij ondersteunen.


Wil je persoonlijk werken aan een gezond evenwicht en vermoeidheid effectief tegengaan? Voel je vrij om een afspraak te maken in mijn praktijk, waar we samen jouw specifieke behoeften kunnen bespreken en een op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen.


Heb vertrouwen dat het voorjaar er weer aankomt!


Jessica van Dijk-Ruhé

Jessica's acupunctuur

Meer weten: acupunctuur.nl37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page