top of page

Bloeiend Hout

Bijgewerkt op: 13 jul. 2023

Het voorjaar

Bloeiend Hout

Het element Hout
© jessica van dijk-ruhé

We zitten momenteel midden in de lente. Kijk maar eens naar buiten; de natuur is wakker, er is volop beweging, de groeiende kracht is naar buiten en omhoog gericht, alles staat op springen. Een belangrijk principe in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de leer van de wu xing (de vijf elementen). Het uitgangspunt is dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is wat wij de nazomer noemen. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn Hout (lente), Vuur (zomer), Aarde (nazomer), Metaal (herfst) en Water (winter).


Van vrije stroom van levensenergie naar assertiviteit en stress

Het orgaan dat hij het element Hout behoort is de Lever, de bijbehorende energie is het voorjaar. De lever is een belangrijk orgaan omdat hij het stromen en verspreiden van de levensenergie regelt. Je kunt zeggen dat hij verantwoordelijk is voor de planning en organisatie in het lichaam en dus steeds keuzes moet maken. De kwaliteit van ons dagelijkse functioneren wordt voor een groot deel bepaald door onze Lever-energie.


Het is een bruisende energie die vrij wil stromen; het nieuwe leven heeft ruimte nodig. Als je als mens de ruimte wilt om vrij te leven en te groeien is het belangrijk dat je jezelf serieus neemt en de juiste keuzes maakt. Daarvoor heb je een gezonde dosis assertiviteit nodig die ervoor zorgt dat je je eigen behoeften en kwaliteiten bewaakt.


Doe je dit niet en laat je factoren van buiten jouw richting bepalen, dan ontstaat op den duur stress. Het is spanning die vaak naar buiten komt als irritatie of woede. Als er veel stress is, gaat dat bijna altijd ten koste van de iemands gezondheid, maar ook de sfeer wordt er niet beter op, waardoor nog meer stress ontstaat.


Wanneer je merkt dat je snel geïrriteerd raakt of boos wordt (een kort lontje hebt), wanneer je continue een opgejaagd gevoel hebt of het gevoel dat je altijd alles zelf moet doen, kun je ervan uitgaan dat je stressniveau te hoog is. Andere uitingen zijn vermoeidheid, weekendhoofdpijn, gewrichtsklachten, sterke wisselingen in je energieniveau of pijntjes op verschillende plekken in je lichaam.


Hoe krijg je je Hout-element weer in de bloei?


Lichamelijk:

Een belangrijke functie van de lever is het ontgiften van het bloed. Het is dan ook verstandig zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit je eetpatroon te halen, zoals alcohol, geraffineerde suiker en

chemische stoffen. Eet matig en niet te vet. Veel groenten, fruit, kiemzaden, verse kruiden en knolgewassen zijn goed voor je.


Emotioneel:

Het kan heilzaam zijn om af en toe je gal te spuwen bij iemand die je vertrouwt, of de opgejaagde energie los te laten in sport, Tai Chi of Qi Gong. Wellicht helpt het jou om van je af te schrijven. Zelfvertrouwen ontwikkelen en het loslaten van onzekerheden is eveneens heilzaam. Kan je wat hulp gebruiken in dit proces? Dan kan ik of een collega acupuncturist met jou op zoek gaan naar de bron van deze verstoring en middels acupunctuur weer balans in je leven te krijgen.


Een mooie dag!

Jessica's acupunctuur

Jessica van Dijk-Ruhé


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page