top of page

Duizenden jaren van naalden en Qi: Wat steekt er achter de geschiedenis van acupunctuur?

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023


geschiedenis acupunctuur
Een prikkelend avontuur door de eeuwen heen.

De geschiedenis van acupunctuur strekt zich uit over duizenden jaren en heeft zijn oorsprong in het oude China. Het is een geneeskundige praktijk die gebaseerd is op het idee van de levensenergie, genaamd "Qi" (uitgesproken als "tjie"), die door het lichaam stroomt via kanalen die meridianen worden genoemd.

De gele keizer

Hoewel er geen exacte datum bekend is voor het ontstaan van acupunctuur, zijn er bewijzen van zijn praktijk die teruggaan tot ongeveer 5.000 jaar geleden. In oude Chinese teksten, zoals de Innerlijke Klassiekers van de Gele Keizer, wordt acupunctuur al genoemd als een effectieve behandelmethode.


De theoretische basis van acupunctuur is gebaseerd op het concept van evenwicht en harmonie in het lichaam. Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) kunnen ziekten en aandoeningen ontstaan wanneer de stroom van Qi verstoord raakt, de verkeerde kant op stroomt of geblokkeerd wordt. Het doel van acupunctuur is om deze verstoringen op te heffen door het inbrengen van dunne naalden op specifieke punten op de meridianen.


In de beginperiode van de acupunctuur werden naalden gemaakt van bot, steen of bamboe. Later werden metalen naalden geïntroduceerd, zoals brons, zilver en goud. Tegenwoordig worden steriele dunne roestvrijstalen naaldjes gebruikt, welke slechts eenmalig gebruikt mogen worden.


Acupunctuur ontwikkelde zich in de loop der tijd en werd beïnvloed door verschillende factoren. Tijdens de Han-dynastie (206 v.Chr. - 220 n.Chr.) werden de meridianen en acupunctuurpunten verder gedefinieerd en gedocumenteerd. In de daaropvolgende eeuwen verspreidde de praktijk zich naar andere delen van Azië, zoals Korea en Japan, waar het ook werd aangepast en geïntegreerd in hun eigen traditionele geneeskundige systemen.


De introductie van acupunctuur in het Westen vond plaats in de 17e en 18e eeuw, toen Europese handelaren en missionarissen kennis maakten met de praktijk in China. De interesse groeide gestaag, maar het duurde tot de tweede helft van de 20e eeuw voordat acupunctuur wereldwijd bekendheid verwierf.


In de jaren '70 van de vorige eeuw begon de acupunctuur aan populariteit te winnen buiten Azië, voornamelijk als gevolg van journalistieke verslagen en het bezoek van de Amerikaanse president Richard Nixon aan China, waarbij acupunctuur als pijnbestrijding werd gebruikt tijdens zijn reis. Sindsdien is acupunctuur steeds meer geaccepteerd en geïntegreerd in de reguliere geneeskunde in veel westerse landen.


Het onderzoek naar acupunctuur heeft de afgelopen decennia ook een vlucht genomen. Er zijn talloze studies uitgevoerd om de effectiviteit ervan bij verschillende aandoeningen en symptomen te onderzoeken, zoals pijnbestrijding, misselijkheid, migraine en verslaving.


Als je zelf wilt ervaren wat deze methode kan doen om jouw herstellend vermogen te stimuleren, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.


Jessica van Dijk-Ruhé

Jessica's AcupunctuurRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page