top of page

Lentekriebels: Wat kan acupunctuur betekenen voor hooikoortsklachten?

Omgaan met hooikoorts

Acupunctuur bij hooikoorts

Lentekriebels in je ogen en neus? Ah, heerlijk eindelijk lente! Echter brengt dit seizoen voor 7% van de Nederlanders een tegengestelde ervaring met zich mee - hooikoortsklachten als gevolg van het stuifmeel van bloeiende bomen. Berken, wilgen, populieren en haagbeuken zijn in bloei, en zelfs die sierlijke kronkelhazelaar stuurt zijn pollen de lucht in. Vooral tijdens droog, zonnig en winderig weer kan hooikoorts toeslaan bij degenen die gevoelig zijn voor dit stuifmeel.

En wanneer het stuifmeel van de bomen neerdaalt, begint het gras te bloeien. Met een beetje pech kun je een overgevoeligheidsreactie ervaren op veel van deze pollen, wat resulteert in tranende ogen, niesbuien, opgezwollen oogleden of zelfs een grieperig gevoel, van het voorjaar tot in de herfst. Om moe van te worden...


Prikken tegen pollenallergie?

Acupunctuur kan snel verlichting van acute hooikoortsklachten geven als je er midden in zit, want acupunctuur onderdrukt niet alleen je symptomen, je wordt ook minder gevoelig voor de pollen. Jaarlijkse hooikoortsbehandelingen zorgen ervoor dat je allergie steeds minder heftig terugkomt in het jaar daarop.

Maar preventief behandelen werkt vaak nog het beste. Een paar maanden voor jouw allergieseizoen begint start je dan met de hooikoortsbehandeling. Bij hooikoorts werkt het afweermechanisme niet goed, preventief behandelen richt zich hier voornamelijk op. Tegen de tijd dat het voorjaar of zomer is, werkt je afweermechanisme optimaal en zul je veel minder of zelfs geen klachten hebben.


Zelf hooikoortsklachten te lijf gaan doe je zo:

Door specifieke acupunctuurpunten te masseren (acupressuur), kan je jezelf een behandeling geven. Het helpt om de acute hooikoortsklachten te verminderen en beter het pollenseizoen door te komen.


Allergie algemeen, Er Jian:

Er Jian

Er Jian zit bovenaan je oorschelp. Als je als het ware je zelf optilt aan beide oren, heb je het punt te pakken. Bij elke vorm van allergie kun je het punt Er Jian masseren. Doe dit elke ochtend en avond gedurende twee minuten, zowel bij het linker- als rechteroor. Er Jian zit bovenaan je oorschelp. Als je als het ware je zelf optilt aan beide oren, heb je het punt te pakken.



Versterking Long Qi, Lie Que:

Lie Que

Daarnaast is het belangrijk het punt Lie Que op de longmeridiaan te masseren. Omdat het punt zich in een groeve in dit bot bevindt, is het raadzaam een wat ruimer gebied één minuut te masseren, zowel 's ochtends als 's avonds. Vaak merk je ergens een extra gevoelig plekje. Dan zit je goed! Het punt Lie Que vind je op de pols, vlakbij de overgang van pols naar de aanhechting van de duim. Je voelt daar een stukje bot dat het einde van je onderarm is.



Openen van de neus, Bi Tong:

Bi Tong

Als je last hebt van grote niesbuien masseer je het punt Bi Tong. Dit punt zit aan beide kanten van de neus. Dit punt kun je masseren om een niesaanval te stoppen, maar je kunt het ook elke ochtend en avond gedurende twee minuten masseren om de hoeveelheid en intensiteit van niesbuien in de allergieperiode te verminderen. Om het punt Bi Tong te vinden plaats je duim en wijsvinger op de neusvleugels, alsof je je neus dichtknijpt. Schuif je vingers dan iets omhoog. Het punt zit in het vlezige gedeelte, vlak tegen het harde kraakbeen aan.



Verzorgt de zintuigen, Feng Chi:

Feng Chi

En masseer het punt Feng Chi in je nek elke ochtend en avond gedurende een minuut. Het pakt ook andere symptomen van hooikoorts mee. Overigens ook fijn bij hoofdpijn trouwens. Pak over je hoofd heen met je hand je nek vast en beweeg duim en wijsvinger omhoog naar de plek toe waar de nek overgaat in het achterhoofd. Hier zit zowel links als rechts van de wervelkolom het punt Feng Chi.


Heb je last van traanogen of jeukende, opgezette oogleden? Masseer dan een minuut lang je hele oorlel.


Nog wat extra tips:

  • smeer wat vaseline of Crème Bioforce van dr. Vogel in je neus

  • was je haar voordat je naar bed gaat

  • verschoon dagelijks het sloop van je kussen

  • draag buiten een (zonne-)bril

  • wrijf niet in je ogen

  • op www.pollennieuws.nl vind je nog meer tips en informatie over wanneer welke pollen actief zijn.

Als je er zelf niet uitkomt en wat hulp kunt gebruiken, ben je van harte welkom in mijn acupunctuurpraktijk!


Een stralende dag gewenst!

Jessica's acupunctuur

Jessica van Dijk-Ruhé


Recente blogposts

Alles weergeven

OPENINGSTIJDEN MEI 2024

Aangepaste Openingstijden INTERFYSIO Leefstijl Centrum Beverwijk in de maand Mei 2024.

bottom of page