top of page

Manuele Therapie In het Licht

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het verbeteren van de functie van gewrichten en spieren door middel van handmatige technieken. Deze therapie is geschikt voor mensen met lichamelijke klachten die voortkomen uit problemen met gewrichten, spieren of het bewegingsapparaat in het algemeen.


INTERFYSIO Beverwijk Manuele Therapie
Manuele Therapie door Xander van der Zwet

INTERFYSIO is een Multidisciplinair Leefstijl Centrum gevestigd in Beverwijk waar u naast reguliere fysiotherapie en andere behandelingsvormen, ook terecht kunt voor manuele therapie.Wat is manuele therapie eigenlijk?

Manuele therapie is een behandelvorm waarbij de therapeut met zijn of haar handen gewrichten en spieren behandelt. Het doel van deze therapie is om de bewegingsvrijheid te vergroten, pijn te verminderen en de algehele functie van het bewegingsapparaat te verbeteren. Dit wordt bereikt door het toepassen van specifieke technieken zoals mobilisaties en manipulaties.


Voor wie is manuele therapie geschikt?

Manuele therapie kan effectief zijn voor een breed scala aan lichamelijke klachten, waaronder:

 • Bij rug-, nek- of schouderklachten: Vaak kunnen deze klachten worden veroorzaakt door een verkeerde houding, een slechte bewegingspatroon of overbelasting.

 • Bij hoofdpijn: In sommige gevallen kan hoofdpijn voortkomen uit spanning in de nek of schouders, wat manuele therapie kan verlichten.

 • Gewrichtspijn: Bijvoorbeeld pijn in de knieën, heupen of ellebogen.

 • Herstellen van een blessure: Manuele therapie kan helpen om de mobiliteit en functionaliteit te verbeteren.Hoe ziet een behandeling eruit?

Een typische manuele therapie sessie begint met een grondig onderzoek. De therapeut zal uw klachten bespreken en uw bewegingspatroon beoordelen. Op basis van deze bevindingen stelt de therapeut een behandelplan op. Tijdens de behandeling zal de therapeut handmatige technieken gebruiken om gewrichten en spieren te behandelen. Dit kan onder meer mobilisaties en manipulaties omvatten om de beweeglijkheid te verbeteren. De behandeling kan ook advies over houding en oefeningen bevatten om de algehele gezondheid te bevorderen.Wat zijn de voordelen van manuele therapie

Manuele therapie biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Verbeterde mobiliteit: Door de behandeling kunnen gewrichten vrijer bewegen, wat uw algehele bewegingsvrijheid vergroot.

 • Pijnvermindering: De therapie kan helpen om pijnklachten te verminderen door spanning in spieren en gewrichten te verlichten.

 • Sneller herstel: Voor mensen die herstellen van blessures kan manuele therapie het herstelproces versnellen.

 • Persoonlijke benadering: De behandeling wordt afgestemd op uw specifieke behoeften en klachten.Wat is het doel van manuele therapie

Het doel is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt onze manuele therapeut een aantal specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van deze therapievorm zijn vaak direct merkbaar! Je voelt een verbetering van bewegingsvrijheid en afname van pijn.


Wat is het verschil tussen een Fysiotherapeut en Manuele Therapeut

Fysiotherapie en manuele therapie zijn beide behandelvormen die zich richten op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van patiënten door middel van lichaamsbeweging en gerichte behandelingen. Hoewel beide beroepen overlappen en vaak samenwerken, zijn er belangrijke verschillen in hun specialisatie, technieken en aanpak.

Fysiotherapie
 • Breed scala aan behandelingen: Fysiotherapeuten behandelen een breed scala aan aandoeningen en blessures, waaronder orthopedische, neurologische, cardiovasculaire en ademhalingsproblemen.

 • Beweging en oefeningen: Fysiotherapeuten maken gebruik van oefeningen, stretching, massage, en andere technieken om de mobiliteit, kracht en functie van het lichaam te verbeteren.

 • Holistische benadering: Fysiotherapeuten kijken naar het hele lichaam en werken vaak aan het verbeteren van de algehele gezondheid van hun patiënten.

 • Patiëntonderwijs: Een belangrijk aspect van fysiotherapie is het onderwijzen van patiënten over hun aandoening en het geven van advies over preventie en zelfzorg.


Manuele therapie
 • Specialisatie binnen fysiotherapie: Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manuele therapeuten zijn fysiotherapeuten die aanvullende training en certificering hebben gekregen in handmatige technieken.

 • Handmatige technieken: Manuele therapeuten gebruiken specifiek hun handen om gewrichten en spieren te behandelen. Dit kan mobilisaties, manipulaties en andere technieken omvatten om de bewegingsvrijheid te vergroten en pijn te verminderen.

 • Doelgerichte behandeling: Manuele therapeuten richten zich voornamelijk op problemen met gewrichten en spieren. Hun behandelingen zijn gericht op het herstellen van normale functie en het verbeteren van de houding en bewegingspatronen.

 • Diepere focus op het bewegingsapparaat: Hoewel manuele therapeuten een holistische benadering kunnen hanteren, ligt hun focus voornamelijk op het bewegingsapparaat en de omliggende weefsels.


Samenvattend kunnen fysiotherapeuten en manuele therapeuten beide effectief zijn in het behandelen van lichamelijke klachten en het bevorderen van gezondheid en welzijn. Fysiotherapeuten bieden een breder scala aan behandelingen, terwijl manuele therapeuten zich richten op specifieke handmatige technieken om gewrichten en spieren te behandelen. Afhankelijk van uw specifieke behoeften, kunt u overwegen om een afspraak te maken met een fysiotherapeut of manuele therapeut om uw opties te bespreken.


Wat zijn de kosten van Manuele Therapie?

De kosten van manuele therapie kunnen variëren, afhankelijk van uw zorgverzekering en de therapeut die u kiest. In veel gevallen worden behandelingen deels of geheel vergoed door de zorgverzekering. Het is raadzaam om uw verzekeraar te raadplegen om te bepalen wat uw dekking is.


Hoe kan ik een afspraak maken?

U kunt een afspraak maken door::

 • telefonisch contact op te nemen;

 • een email te sturen, waarna u wordt teruggebeld; of

 • u komt langs en maakt via de receptie een afspraak.Recente blogposts

Alles weergeven

OPENINGSTIJDEN MEI 2024

Aangepaste Openingstijden INTERFYSIO Leefstijl Centrum Beverwijk in de maand Mei 2024.

Comments


bottom of page