top of page

Acupunctuur tegen migraine

Bijgewerkt op: 2 jul.

Wanneer je aan migraine denkt, is behandeling met naalden waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt. Toch kan acupunctuur een effectieve manier zijn om migraineklachten te verminderen.

Oogmigraine

Herken je dit?

Je voelt het in de loop van de dag al opkomen en het wordt steeds erger. Het begint op een klein punt, maar breidt zich snel uit naar je hele hoofd. Bij oogmigraine zie je soms lichtflitsen of ervaar je veranderingen in je gezichtsvermogen. Je voelt je misselijk en uitgeput. De rest van de dag lig je opgekruld op bed, met de gordijnen dicht tegen het licht en de deur gesloten tegen het geluid dat je niet kunt verdragen. Wat nu? Moet je dit nu gewoon uitzitten?

Migraine kan plotseling opkomen of geleidelijk ontstaan en dan doorzetten. Een migraineaanval wordt veroorzaakt door een soort "storing" in de hersenen. Soms is er geen directe aanleiding, maar vaak zijn stress, vermoeidheid of het acuut stoppen met alcohol, roken of cafeïne de trigger. Wist je dat cafeïne (in cola en koffie), chocolade, drop, alcohol of te weinig drinken ook migraineklachten kunnen uitlokken?

Rust Wanneer je een migraineaanval voelt opkomen, neem dan zo snel mogelijk paracetamol, ibuprofen of een voorgeschreven medicijn. Neem direct rust! Werk niet door en doe niet nog even snel een boodschapje, maar zoek een stille, donkere kamer op en vermijd schermgebruik. Voor vragen over medicijngebruik kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Water Een vochttekort kan migraine verergeren. Drink daarom veel water zodra je de eerste klachten voelt. Vind je dit lastig? Kies dan voor theïnevrije kruidenthee, bijvoorbeeld van kamille of munt. Vermijd “gewone” thee, omdat theïne dezelfde chemische verbindingen heeft als cafeïne.

Bewegen Tijdens een migraineaanval is rust belangrijk, maar onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig sporten het aantal aanvallen kan verminderen. Vanuit Chinees perspectief helpt sporten de geblokkeerde Qi in beweging te zetten. Denk aan een dagelijkse wandeling, matig intensieve fitnessoefeningen, tai chi, qi gong of yoga. Wist je dat je hierbij goed begeleid kunt worden in ons centrum?

Acupunctuur Hoofdpijn en migraine zijn niet alleen problemen van deze tijd; ook in de oudheid kampte men al met deze klachten. De Chinese geneeskunde, waaronder acupunctuur, heeft zich bewezen als een effectieve behandelmethode voor spanningshoofdpijn en migraine. Acupunctuur helpt je te ontspannen, spieren te ontspannen, gestagneerde Qi weer in beweging te zetten en je energiehuishouding in balans te brengen. Al na een paar behandelingen kun je minder vaak en minder heftige klachten ervaren en minder afhankelijk zijn van zware medicatie tijdens een aanval.

Benieuwd wat acupunctuur voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom in mijn acupunctuurpraktijk: 06-11616094 / 0251-292907


Jessica's acupunctuur

Jessica van Dijk-Ruhé
25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page