top of page

In Vuur en Vlam

Bijgewerkt op: 13 jul. 2023

De Zomer

In Vuur en Vlam

Hoogzomer is het toppunt van element Vuur

De astronomische zomer start op 21 juni, de zomerzonnewende, ook wel midzomer genoemd, is met 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht, de langste dag op het noordelijke halfrond. Een belangrijk principe in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de leer van de wu xing (de vijf elementen). Het uitgangspunt is dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. Volgens het traditionele Chinese denken zijn er vijf seizoenen. Het vijfde seizoen is wat wij de nazomer noemen. Elk seizoen is verbonden met een element. De elementen zijn Hout (lente), Vuur (zomer), Aarde (nazomer), Metaal (herfst) en Water (winter).


Van vreugde tot excessief verlangen

Het orgaan dat hij het element Vuur behoort is het Hart, de bijbehorende energie is de zomer. Het Hart is de Keizer en wordt als daarom het belangrijkste orgaan beschouwd. Het Hart beheerst het Bloed en de bloedvaten, een gezond Hart is essentieel voor een correcte bloedvoorziening van alle lichaamsweefsels. Een disbalans in het Bloed en de functies die het heeft, heeft invloed op het Hart en de Keizer.

Vuur staat voor volkomen ontplooiing van de activiteit, het maximale (Yáng), het extroverte, voor activiteit. De zon staat op z'n hoogst; je bent in de bloei van je leven. Het Hart bepaalt uiteindelijk welke richting je op gaat in het leven, daarbij is het afhankelijk van de juiste informatie die het krijgt van de andere organen. Het streven is dan ook een uitgebalanceerd Hart te hebben waardoor de Keizer vanuit rust de situatie kan overzien zodat de juiste beslissingen genomen kunnen worden.


Bij het element Vuur hoort de emotie vreugde. Het ervaren van vreugde in het leven maakt je ontspannen en heeft een gunstige invloed op het afweersysteem. Maar een "te veel" aan vreugde in de vorm van excessieve opgewondenheid, verlangen en "overstimulatie" door geneesmiddelen, alcohol, drugs et cetera, kan het Hart juist aantasten. Uiteindelijk tasten álle diepgaande emoties het Hart aan.


Wanneer je merkt dat je onrustig bent, snel opschrikt, moeite hebt met in- of doorslapen, onrustig droomt, kan je ervan uitgaan dat er een disbalans is in je Vuur-element. Andere uitingen zijn hartkloppingen (dat je merkt dat je Hart op een onaangename manier klopt), tongzweertjes, spraakmoeilijkheden of juist aan een stuk door ratelen, spontaan en overvloedig transpireren.


Hoe krijg jij je Vuurtje weer brandend?


Lichamelijk:

Voedingsmiddelen die het Vuur-element versteken zijn o.a.: andijvie, artisjok, rode kool, veldsla, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardenbloem, pastinaak, roodlof, rode biet, geiten-, lams- en schapenvlees, vooral gegrild.


Emotioneel:

Het is belangrijk dat je mensen om je heen hebt die je in vertrouwen kunt nemen, waar je je lach én je tranen durft te laten zien, waarvan je weet dat je daar altijd op kunt terugvallen wanneer dat nodig is. Net zoals alle emoties met mate ervaren mogen worden, geldt dat ook voor vreugde. Waar wordt jij blij van, waarvan maakt jouw Hart een sprongetje, zoek dat af en toe eens op, maar zorg ervoor dat dit niet het hoofddoel van je leven wordt.


Kan je wat hulp gebruiken in dit proces? Ik ga graag met jou op zoek naar de bron van deze verstoring en tracht middels acupunctuur weer balans in je leven te krijgen.


Maak er een mooie zomer van!

Jessica van Dijk-Ruhé


Jessica's acupunctuur

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page