top of page

Op adem komen bij de acupuncturist

In mijn acupunctuurpraktijk behandel ik een scala aan ademhalingsklachten. Ontdek wat acupunctuur kan betekenen voor ademhalingsproblemen.
Acupunctuur bij ademhalingsproblemen

Ademhalingsproblemen, zoals astma, hyperventilatie, COPD (chronische bronchitis, longemfyseem), restklachten na longontsteking of long-Covid klachten, zijn enorm belastend. Ze kunnen letterlijk je adem benemen, dus het is niet aan te raden er te lang mee rond te lopen. Voordat je een afspraak maakt, is het belangrijk om bij aanhoudende klachten altijd eerst een arts te raadplegen. Maar ook naast voorgeschreven medicatie kan acupunctuur heel ondersteunend werken.

 

Adembenemend... 

Ademhalingsproblemen is een overkoepelende term voor verschillende klachten aan de luchtwegen. Omdat de luchtwegen rechtstreeks in contact staan met de buitenwereld, zijn ze extra gevoelig voor het opnemen van schadelijke stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken en uiteindelijk leiden tot ademhalingsproblemen. Een verstoorde ademhaling beïnvloedt ons afweersysteem, waardoor we vatbaarder worden voor ziekten. Ademhalingsproblemen kunnen ontstaan doordat de lucht niet goed door de luchtwegen en longen kan stromen als gevolg van ontstekingen ergens in de luchtwegen of longen. Deze ontstekingen kunnen worden veroorzaakt door stof, pollen, bepaalde voedingsmiddelen of schadelijke stoffen in de lucht.

 

Hoe beïnvloedt acupunctuur de ademhaling? 

Ademhalingsproblemen waarbij acupunctuur kan worden toegepast variëren van hyperventilatie tot kortademigheid en van astma tot chronische bronchitis. Deze aandoeningen tasten het immuunsysteem aan en acupunctuur helpt het lichaam om dit te herstellen. Acupunctuur brengt rust en ontspanning (waardoor ruimte) in de borstkas en zorgt ervoor dat de ademhaling weer dieper kan worden. Vastzittend slijm kan gemakkelijker worden opgehoest en bovendien kan de slijmproductie afnemen. Je zult snel merken dat de klachten verminderen en dat je weer vrij en meer ontspannen kunt ademen.

 

Hoe gaat het in z’n werk? 

Na een kort gesprek bekijk ik je tong en voel ik je pols. Dit is een belangrijk onderdeel van de diagnose in de Chinese Geneeskunde. Vervolgens mag je plaatsnemen op de behandeltafel, meestal liggend, maar als dat niet mogelijk is, kan je ook in een zittende positie behandeld worden. Na het plaatsen van de naaldjes laat ik je ongeveer een half uur met rust. Vaak voel je dan al dat er ruimte ontstaat in de borstkas. Wanneer de tijd om is, voel ik vaak nog even je pols, verwijder ik de naaldjes en kun je weer verder met je dag.

 

Eigenlijk is het effect van de behandeling al merkbaar na de eerste sessie. Afhankelijk van de ernst van de klachten zijn er meestal tussen de 3 en 9 behandelingen nodig om het gewenste effect te bereiken.


Geef jezelf een adempauze in mijn acupunctuurpraktijk!


Jessica's acupunctuur

Jessica van Dijk-RuhéComments


bottom of page